Ik zag het in een split second gebeuren…

In rastempo kwam de auto op me af. Ik dacht nog: hij remt toch wel? Hij ziet me toch? Maar voordat ik het wist, lag ik patsboem op de grond. De auto was over mijn fiets heen gereden, en ik lag eronder.

Het gebeurde allemaal in een fractie van een seconde. Een oude man van 89 stapte uit, zichtbaar geschrokken. “Ik zag je helemaal niet aankomen! Wat deed je eigenlijk op het voetpad?” Hij had gelijk. Het was een ongelukkig punt – druk verkeer, twee richtingen op de rotonde, altijd chaos. En ja, ik had wel voorrang, maar dat zegt natuurlijk niet alles.

Gelukkig liep het goed af. Een paar schrammen, mijn fiets flink in de kreukels, maar verder niks ernstigs. De verzekering loste het netjes op. Maar de schrik zat er goed in. Ik belde mijn man om me op te halen, want met deze fiets kwam ik niet meer thuis.

Wat er die dag gebeurde, gaat me niet alleen om dat ongeluk. Het gaat om wat eraan voorafging. Ik was moe, koud, en eerlijk gezegd op. Mijn plan was om in bad te gaan liggen, gewoon even rust en opwarmen. Maar mijn man, altijd praktisch en sportief ingesteld, zei: “Waarom ga je niet lekker naar de sportschool? Even inspannen en daarna ontspannen in de sauna. Geeft je vast een beter gevoel.”

Hij had gelijk. Sporten helpt. En ja, het sportschoolabonnement ligt er niet voor niets. Maar toch… er werd een zaadje geplant in mijn hoofd. Dat stemmetje dat fluisterde: “Je bent lui. Je doet niet genoeg. Je zorgt niet goed voor jezelf.” En voor ik het wist, had ik mezelf omgepraat. Mijn badmoment veranderde in een fietstocht naar de sportschool, door kou en miezerregen.

En toen kwam de auto.

Het is gek hoe één moment je aan het denken zet. Hoe vaak zet ik mijn eigen behoeften opzij om aan de verwachtingen van een ander te voldoen? Hoe vaak laat ik me sturen door schuldgevoel of het idee dat ik ‘beter’ moet doen?

Die dag leerde ik een belangrijke les. Ik had gewoon in dat bad moeten gaan liggen. Niet omdat het beter of slechter is, maar omdat het mijn keuze was. Omdat ik dat nodig had.

Sindsdien probeer ik mezelf vaker af te vragen: Wat wil ík eigenlijk? Want uiteindelijk kan ik pas écht goed voor anderen zorgen als ik goed voor mezelf zorg.

Herken je dit? Dat je jezelf aanpast, dat je je eigen wensen en behoeften onderdrukt?
Misschien is het tijd om een moment te nemen, stil te staan, en te luisteren naar wat jij nodig hebt.

Inhoudsopgave

JECKX is het adviesbureau voor Duurzaam Werkgeverschap, Werkgeluk & Wellbeing. Opgericht door 2 bevlogen professionals; Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven.

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen? Kom met ons in contact!

Meest recente artikelen

aanrijding

Ik zag het in een split second gebeuren…

In rastempo kwam de auto op me af. Ik dacht nog: hij remt toch wel? Hij ziet me toch? Maar voordat ik het wist, lag ik patsboem op de grond. De auto was over mijn fiets heen gereden, en ik lag eronder. Het gebeurde allemaal in een fractie van een seconde. Een ...
FAQ personeelsverloop

Leren van de groeipijn: Voorbij de deceptie

Soms overheerst die ene gedachte: “We hebben hier zo hard aan gewerkt, waarom ziet de ander niet wat wij zien?” Het kan pijnlijk zijn om met iets vernieuwends te komen en te merken dat de markt er nog niet klaar voor is. Dat moment waarop je gelooft in de waarde ...

Boek 50+ Guts&Glory: Ik gun iedere werkgever ‘het lef en de open mind’ om ook 50+’ers aan te nemen! – Frans de Vos

Thema: Regie en Eigenaarschap Frans’ inspirerende reis door keuzes, vallen en opstaan! Ieder verhaal heeft een hoofdpersoon, en dit verhaal gaat over mij: Frans de Vos. Ik ben 62 jaar, geboren in Rotterdam, en woon met mijn vrouw Irma (57) in Barendrecht. Mijn reis is er een van keuzes maken, ...

Start vandaag met het creëren van gelukkigere teams in je organisatie!

Happy Talks: Interactieve tool voor meer verbinding binnen teams!

Happy Talks

Vraag een Gratis Demo aan!

Vraag nu een gratis demo aan en start met de Happy Talks in je team voor meer werkgeluk en teambinding!