Duurzaam inzetbaarheid

Diverse ontwikkelingen benadrukken de noodzaak voor werkgevers om goed voor de werknemers te zorgen. Hoe zorg je nu precies voor het realiseren van duurzaam inzetbaarheid en hoe implementeer je het in je organisatie? Wij helpen je! 

Door de huidige ontwikkelingen als digitalisering, robotisering, globalisering, krapte op de arbeidsmarkt en het verschuiven van de pensioenleeftijd aan de ene kant. De maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie, de steeds veranderende economische situatie en daarbij toegevoegd onlangs, de wel meest ingrijpende impact door Covid-19, veranderen de werkomstandigheden continu compleet en in een rap tempo. 

Dit zijn veel ontwikkelingen van de afgelopen jaren en ook al deze ontwikkelingen bepalen de urgentie voor werkgevers om maatregelen te treffen om medewerkers gezond, competent en gemotiveerd te houden. In die mate dat ze in staat zijn tot aan de (uitgestelde) pensioenleeftijd, of zelfs nog daarna, aan het arbeidsproces deel te nemen. De term duurzaam inzetbaarheid is een containerbegrip geworden en maakt het voor velen lastig om te duiden, en daarmee minder aantrekkelijk om mee aan de slag te gaan. Termen als werkgeluk en vitaliteit zijn de afgelopen jaren HR trends geworden en maken het concreter wat er mee wordt bedoeld. Beiden belangrijke termen en onderdelen om duurzaam inzetbaar te blijven.

 

Wat is duurzaam inzetbaarheid?

Diverse onderzoeken tonen immers aan dat gelukkige medewerkers minder vaak ziek zijn, beter functioneren een leukere collega zijn en minder kans hebben op werkstress. Daarnaast dragen ze  op positieve wijze bij aan het organisatiesucces. Duurzaam inzetbaarheid opnemen in je organisatie is dus van belang om medewerkers vitaler en beter te laten functioneren. 

De meest kort en bondige definitie van duurzaam inzetbaarheid, is die van de SER.

“duurzame inzetbaarheid is erop gericht mensen, ongeacht leeftijd, tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden”.  

JECKX voegt hier bevlogenheid aan toe. Dit ingegeven vanuit de positieve psychologie, en de diverse studies die hierover zijn gedaan. Deze tonen aan wat de extra positieve impact is van bevlogenheid. 

Een bevlogen medewerker beschikt over een uiterst positieve houding, gekenmerkt door een ongekende levenslust, energie, zin om te werken en er vol voor willen gaan. 
(Bron: Bas Kodde; boek: Word een Held & Boek: Duurzaam Presteren)

Wie bevlogen is, staat open voor nieuwe ideeën, is zowel fysiek als mentaal gezond, gaat op zoek naar zijn of haar authentieke talenten en begint elke dag met veel energie en levenslust aan weer een nieuwe werkdag. Naast dat dit fijn is voor de medewerker zelf werkt het ook stimulerend voor zijn of haar omgeving en is het goed voor de organisatie.

Duurzaam inzetbaarheid en het stimuleren van de bevlogenheid

88% van de Nederlandse werkenden is niet bevlogen.
Een enorme verspilling van talent en energie.

Daarom stelt JECKX in haar aanpak 3 thema’s centraal in haar duurzame aanpak op inzetbaarheid;

  • De bevlogenheid,
  • Werkgeluk,
  • Welzijn.
 

Onze adviezen, interventies en duurzame programma’s zijn ontwikkeld op basis van jarenlange praktijkervaring, (wetenschappelijk) onderzoek en kennis. De kracht van onze aanpak is de integrale koppeling met de strategie, beleid en bedrijfscultuur van de organisatie. 

We maken gebruik van realtime data, indien dit niet aanwezig is in de organisatie, beschikken wij over een wetenschappelijk onderbouwde innovatieve tooling om een nulmeting te doen die bijdraagt bij het kiezen van de juiste interventies en acties voor duurzaam succes.

Onze basisprogramma’s die we aanbieden zijn ontwikkeld die aansluiten bij de fase waarin een organisatie of team zich bevind. Korte inspirerende tot complete en duurzame trajecten die garantie bieden voor de langere termijn. Deze programma’s zijn flexibel en aan te passen op de wens van jouw organisatie of team. Altijd vanuit het doel om iedere werknemer zo lang mogelijk met energie en succes zijn werk te kunnen doen. 

Nieuwsgierig welke  mogelijkheden wij jouw organisatie kunnen bieden ? 

Mentale vitaliteit Whitepaper

NIEUW!!
Whitepaper: Mentale vitaliteit op de werkvloer

Een versterkende aanpak door actieleren!

Bij het invullen van jouw e-mailadres schrijven wij je in voor onze nieuwsbrief

Download onze Whitepaper

Aantrekkelijk werkgeverschap door een innovatieve aanpak

Bij het invullen van jouw e-mailadres schrijven wij je in voor onze nieuwsbrief