11 november is de 315e dag van het jaar een bijzondere datum 11-11. Al eeuwenlang staat 11 bekend als het getal van dwazen en gekken. Verschillende verhalen en theorieën gaan de ronde over deze datum. In ieder geval een feestdag welke verschillende thema’s gevierd worden.
- Gelukkige vrijgezellen’; ook bekend als Anti-Valentijnsdag, dubbel 11 van de vrijgezellendag, wordt 11 november wereld gevierd als vrijgezellendag in China en andere delen van de. Op deze dag vieren jongeren het door cadeaus en cadeaus voor zichzelf te kopen met het idee van zelfzorg.
- De elfde van de elfde is de start van het nieuwe carnavalsseizoen.
- Sint Maartenfeest, in vele delen van het land gaan kinderen langs de deur gaan met hun lampion.
Een theorie over de relatie tussen elf en carnaval komt uit de 18e eeuw. Duitsland werd bezet door de Fransen, en om de Franse bezetters op de hak te nemen kiezen zij Carnaval als het spotfeest. De elfde van de elfde is gekozen als datum omdat de drie beginletters van de principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté en Fraternité vormen samen het woord elf.
Wat het voor jou ook is vandaag, een feestje vieren is altijd leuk, maar weet dat het ook bevat aan (levens)geluk. iets vieren kan super mooi en krachtig zijn. Groot van kleine momenten dat maakt niet uit, weet dat het werkt. Even stil staan en iets vieren heeft positief effect op je ‘state of mind’. Hoe groter en groter, hoe meer impact!
Bij het vieren (liefst samen) gebeurt er iets op ‘geluksstofjes niveau’ in je lichaam. Er zijn een aantal belangrijke stofjes in de hersenen die ons geluk beïnvloeden, namelijk dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine. Serotonine wordt echt het gelukshormoon genoemd. Dit komt vrij wanneer je een trotsgevoel ervaart, of je trots bent op jezelf of anderen dat maakt niet uit. Samen een resultaat bereiken is ook iets wat mensen het meeste drijft en energie uit halen. Het stofje oxytocine, ook wel het knuffelhormoon, komt vrij bij verbinding of fysiek contact. Bijvoorbeeld tijdens een goed gesprek of blijk van waardering zoals een hand, schouderklopje of omhelzing. Het geeft ons het gevoel van vertrouwen en verbondenheid met de andere persoon. Daarnaast maakt het je blij, geeft het zelfvertrouwen en helpt het om te ontspannen. Het brengt je lichaam tot rust en vermindert stress.
Dopamine zorgt voor een goed dagelijks functioneren en een voldaan gevoel. Dopamine is het stofje waarbij we tevreden gevoel ervaren en beloond voelen. Bijvoorbeeld een fijne ervaring of bij het eten van iets lekkers daarom wordt er vaak ook iets gevierd met een lekkere traktatie of troosten we onszelf met iets lekkers. Dopamine zorgt voor een goed dagelijks functioneren en een voldaan gevoel. Dopamine komt ook vrij bij een goede prestatie. Op de dagen dat je je minder goed voelt zou je dan ook iets actiefs kunnen gaan doen. Vaak voel je je daarna al een stuk beter. Tot slot is er ook nog het stofje endorfine, de natuurlijke pijnstiller. Dit geluksstofje komt vrij na het voltooien van een zware klus of taak. Tijdens bijvoorbeeld het sporten, dat kan in de eerste minuten pittig en zwaar zijn, er wordt een pijnprikkel richting de hersenen gestuurd. Deze pijnprikkel zorgt voor de productie van endorfine waardoor al snel de pijn verdwijnt en je je juist ontzettend goed voelt en drijft om door te gaan! Endorfine zorgt daarnaast voor een geluksgevoel en het vermindert angst. Denk ook aan het baren van een baby waarbij (in veel gevallen) de pijn wordt vergeten die je daarvoor uren hebt moeten doorstaan.
Kortom een feestje vieren met een cocktail voor flow en euforie!
Wij raden iedereen aan om meer te vieren in het leven en werk, have a lovely day!