Maak van Blue Monday een Happy Blue Monday!

Blue Monday, vaak beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar, rolt elk jaar weer binnen als een sombere wolk. Maar wat maakt deze dag zo speciaal? En hoe zorg jij ervoor dat je van blue monday een happy blue monday maakt? Is het werkelijk een samenloop van negatieve factoren die ons in een neerwaartse spiraal duwen, of is het eerder een mythe?

Wat is blue monday?

De derde maandag van januari is wereldwijd uitgeroepen tot de meest depressieve dag van het jaar. De Britse Psycholoog Cliff Arnall bedacht, naar eigen zeggen in 2005 een ‘wetenschappelijke formule’ waarom dit zo is. De term Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue”, vandaar de naam.

Volgens hem zou dit te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens geheel of gedeeltelijk mislukt is en de vakanties nog ver weg lijken. Ook het gegeven dat het de eerste dag van de werkweek is zou hier aan bij dragen. Het gegeven dat de dagen nog donker zijn in deze periode, wordt ook als onderbouwing van de Blue Monday Mood gebruikt. Ondanks het feit dat hij over deze ‘wetenschappelijke’ onderbouwing veel kritiek kreeg van collega’s uit zijn vakgebied, heeft de media dit massaal overgenomen.

Maar moeten we deze dag echt als de meest deprimerende accepteren?

Meerdere dagen kunnen voelen nu als ‘Blue Monday’

Het is belangrijk om de impact van zogenaamde ‘blue days’ serieus te nemen, maar ook om te erkennen dat mentale gezondheid niet gebonden is aan een specifieke datum. Mensen kunnen op elk moment worstelen met gevoelens van somberheid en het is van cruciaal belang om het hele jaar door aandacht te besteden aan welzijn en zelfzorg.

In plaats van Blue Monday te zien als een onvermijdelijke dag van neerslachtigheid, kunnen we het omarmen als een kans om extra aandacht te besteden aan zelfzorg en elkaar te ondersteunen. Het delen van positiviteit, het aanmoedigen van open gesprekken over mentale gezondheid en het bieden van steun kunnen het verschil maken, niet alleen op deze dag, maar elke dag van het jaar.

Blue monday

 

Of Blue Monday nu echt is of niet, laten we het gebruiken als een herinnering om te zorgen voor onszelf en anderen, om compassie te tonen en om een cultuur van welzijn te cultiveren. Samen kunnen we elke dag omtoveren tot een dag van hoop, steun en veerkracht.

Maak van je Blue Monday een Happy Monday!

Deze dag wordt dus vaak bestempeld als meest deprimerende dag van het jaar, of dit nu waar is of niet is per persoon verschillend. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen zijn blue monday kan omzetten naar een happy blue monday door een juiste aanpak!

5 tips voor een happy monday!

Tip 1: Begin met positiviteit

Start je dag met positieve gedachten. Denk aan dingen waar je dankbaar voor bent of maak een lijstje met doelen voor de dag. Het geeft je een positieve mindset.

Tip 2: Plan iets leuks

Reserveer wat tijd voor activiteiten waar je van geniet. Of het nu gaat om een ontspannend bad, een wandeling in de natuur, of tijd doorbrengen met muziek of je favoriete hobby, het helpt om je dag op te fleuren.

Tip 3: Lach en deel vriendelijkheid

Een glimlach is besmettelijk! Deel vriendelijkheid door iemand een compliment te geven of gewoon door een vriendelijk gebaar te maken. Het zal niet alleen anderen opvrolijken maar ook jou!

Tip 4: Beweeg en adem

Fysieke activiteit en ademhalingsoefeningen kunnen je humeur positief beïnvloeden. Maak tijd voor een korte workout, stretchen of meditatie om stress te verminderen en energie te boosten.

Tip 5: Connect met anderen

Plan een virtuele koffiepauze met collega’s, bel een vriend of familielid, of maak een wandeling en groet mensen in je buurt. Sociale connecties kunnen een enorm verschil maken.

Inhoudsopgave

JECKX is het adviesbureau voor Duurzaam Werkgeverschap, Werkgeluk & Wellbeing. Opgericht door 2 bevlogen professionals; Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven.

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen? Kom met ons in contact!

Meest recente artikelen

stress

Stress op de werkvloer in de vakantie periode? Tips & Tricks voor een stress vrije vakantie!

We hebben allemaal wel eens een vorm van stress ervaren. Zo kan je stress ervaren voor een presentatie, sollicitatiegesprek of belangrijke meeting. Dit is een gezonde vorm van stress en zorgt ervoor dat je scherp blijft. Helaas kan stress ook overslaan in een ongezonde vorm waardoor het lichaam mentaal en ...
Podcast hybride werken en flexibiliteit

PODCAST: Hybride werken & Flexibiliteit

NIEUW!!  PODCAST Deel 9: Hybride werken & flexibiliteit Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start van ...
Podcast duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

PODCAST: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

NIEUW!!  PODCAST Deel 8: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken  Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start ...
Mentale vitaliteit Whitepaper

NIEUW!!
Whitepaper: Mentale vitaliteit op de werkvloer

Een versterkende aanpak door actieleren!

Bij het invullen van jouw e-mailadres schrijven wij je in voor onze nieuwsbrief