Wat is werkgeluk en hoe ga je hiermee aan de slag?

Energie, voldoening en plezier halen uit je werk. Dat is waar werkgeluk om draait. Een groot deel van ons leven besteden we aan werk en juist daarom is het zo belangrijk om gelukkig te zijn op je werk. Daarnaast heeft je werk ook een grote invloed op de rest van je leven. Het hebben van gelukkige werknemers in je organisatie is van groot belang. Gelukkige werknemers zijn vaak productiever, verzuimen minder en presteren beter op de werkvloer. Daarnaast zorgen gelukkige werknemers voor een positieve organisatie cultuur! Werkgeluk is dus super belangrijk voor je organisatie, maar hoe ga je hier mee aan de slag? 

In deze blog vertellen we je alles over werkgeluk en over hoe jij hier mee aan de slag kan gaan! 

 

Wat is werkgeluk?

Een duidelijke definitie van werkgeluk is er niet. Geluk heeft voor iedereen natuurlijk een andere betekenis maar er zijn natuurlijk wel overeenkomsten tussen wat we beschouwen als geluk. Het gevoel hebben van het leveren van een bijdrage en daadwerkelijk een impact maken op een organisatie tijdens dat je plezier hebt in wat je doet zorgt voor werkgeluk. Daarnaast is een goede balans tussen werkdruk en rust een pijler die van invloed is op je werkgeluk, daarbij speelt erkenning en het blij maken van andere een grote rol.

Werkgeluk is meer dan alleen die ene leuke baan. Het draait om de erkenning, voldoening en de uitdaging dat het met zich meebrengt dat leidt tot een stijging van het werkgeluk.

 

Wat bepaalt werkgeluk en waarom is dit zo belangrijk?

Werkgeluk word bepaald door verschillende factoren en kan per persoon en per organisatie ook verschillen. Werkgeluk is afhankelijk van individuele waarden, behoeften en omstandigheden. Belangrijke factoren die bepalen wat werkgeluk is zijn:

 • Zinvol werk: Werkgeluk wordt vaak versterkt wanneer mensen het gevoel hebben dat hun werk een betekenisvolle bijdrage levert aan een groter doel. Het gevoel hebben dat je werk ertoe doet en een positieve impact heeft, draagt bij aan werkgeluk.
 • Fijne en gezonde werkomgeving: Het hebben van een werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt zorgt voor meer werkgeluk in de organisatie.
 • Verbondenheid: Verbonden voelen met de organisatie en met je collega’s zorgt voor meer positieve relaties op de werkvloer. 
 • Autonomie: De mate van controle en vrijheid tijdens het werk bepaalt voor veel medewerkers het geluk tijdens het werk. 
 • Werk-privébalans: Het behouden van een gezonde balans tussen werk en privéleven is cruciaal voor werkgeluk. Te veel overuren, stress en een slechte balans kunnen het geluksniveau verminderen.

 

Er zijn natuurlijk nog meer factoren die werkgeluk in de organisatie bepalen. Zo is erkenning d.m.v. een goed salaris ook zeker erg belangrijk. Ondanks dat we vaak dit als belangrijkste factor beschouwen is dit niet altijd het geval. Een goed salaris is onderdeel van de juiste erkenning en waardering die werknemers krijgen tijdens hun werk maar komt vaak in combinatie met de bovengenoemde factoren.

Het belang van werkgeluk is veelal terug te vinden in de productiviteit, de vitaliteit en minder werkstress onder werknemers. Zo blijkt uit onderzoek dat werknemers die meer geluk ervaren tijdens hun werk, 12% productiever zijn. Daarnaast vind er minder verzuim plaats en zijn de werknemers gezonder en vitaler tijdens hun werk. In onze blog tips & tricks voor het verhogen van vitaliteit vertellen we je meer over hoe jij hiermee aan de slag kan gaan.

 

10 tips voor het vergroten van het werkgeluk in je organisatie!

Maar hoe kan jij dit nu implementeren in jouw organisatie? Daarvoor geven wij je de 10 belangrijkste tips om het werkgeluk binnen jouw organisatie te vergroten!

 1. Mate van invloed

Door een werknemer zelf te laten bepalen hoe zijn/haar dag eruitziet zal er een hogere mate van invloed zijn en dit zal bijdragen aan het werkgeluk. Door zelf te kunnen plannen wat wanneer gedaan moet worden geef je de werknemer het vertrouwen en de vrijheid voor de taken.

 

 1. Uitdaging in het werk

Zorg voor taken die uitdaging met zich meebrengen. Werknemers kunnen bij simpele taken zich gaan vervelen waardoor het werkgeluk achteruit kan gaan. Door een goede balans tussen uitdaging, werkdruk en rust zorgt voor de beste combinatie voor het verhogen van werkgeluk. Als de uitdaging te groot is en de opdracht te ingewikkeld kan de werknemer ook werkstress ervaren. Daarom is een juiste balans nodig.

 

 1. Leuke collega’s en sociale interactie

Het werken in een team zorgt voor meer werkgeluk in je organisatie. Als mensen zich gewaardeerd voelen en onderdeel voelen van een groep zorgt dit vaak voor een positieve werksfeer. Het bevorderen van de positieve werksfeer kan op meerdere manieren met bijvoorbeeld teamuitjes, borrels, thema-avonden etc.

 

 1. Sterke kanten van je werknemers

Zorg ervoor dat je je medewerkers in hun kracht gebruikt, daarom is het belangrijk om te weten wie waar goed in is en wat de goede en minder goede kwaliteiten zijn van de werknemers. Door gebruik te maken van iemand zijn goede kwaliteiten verhoog je de productiviteit en het werkgeluk.

 

 1. Afwisseling in het werk

Zorg voor goede afwisseling in het werk. Heel de dag hetzelfde doen zorgt voor saai en geestdodend werk waardoor de productiviteit achteruitgaat en het werkgeluk ook. Door afwisseling in het werk van uitdagende taken met wat minder uitdagende taken te combineren zal het werkgeluk stijgen. 

 

 1. Passend salaris

Een passend salaris voor de functies zorgen voor een positieve sfeer in je organisatie. Te lage salarissen zorgen voor ontevredenheid bij de medewerkers maar te hoge beloningen zorgen voor een ongezonde doorstroming.

 

 1. Duidelijke communicatie

Door duidelijke communicatie weet een werknemer precies wat er van hem/haar verwacht wordt. Door geen duidelijke communicatie kan de werknemer stress ervaren omdat niet duidelijk is wat er moet gebeuren. Zorg dus voor een duidelijk takenpakket per werknemer.

 

 1. Waardering en doorgroeimogelijkheden

Waardering uitspreken voor een andere werknemer is een kleine moeite maar is van grote invloed op de positieve sfeer en werkgeluk van de organisatie. Hierdoor ontstaat er namelijk tevredenheid bij de afdeling en werknemers over de voltooide werkzaamheden. Waardering hiervoor zorgt ook voor een positieve ervaring voor opvolgende taken.

Persoonlijke groei is voor veel mensen belangrijk. Zo zijn opleidingsmogelijkheden een belangrijk onderdeel om het werkgeluk te verhogen binnen je organisatie. Het aanbieden van cursussen, workshops en trainingen voor je medewerkers zorgt voor een persoonlijke ontwikkeling maar ook voor een positieve ontwikkeling voor de organisatie. Daarnaast is het doorgroeien binnen de organisatie ook een belangrijke factor voor het werkgeluk.

 

 1. Veilige en fijne werkomgeving

Zorg ervoor dat je een werkomgeving creëert die voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen zich op zijn gemak kan voelen. Hierdoor zal het werkgeluk stijgen en zal er een positieve werksfeer hangen. Creëer daarnaast een omgeving waar je werknemers energie van krijgen. Schilder bijvoorbeeld de muren een leuk kleurtje, zorg voor een brainstorm bord, zorg voor goede werkplekken en rustplekken. 

 

 1. Vier successen met het team

Behaald een van je medewerkers een succes? Vier dat met de gehele afdeling of organisatie. Dit zorgt voor de sociale connectie tussen medewerkers en voor waardering. Het werkgeluk zal hierdoor stijgen.

 

 

Wat levert werkgeluk op: Het meten van werkgeluk

Nu we weten wat werkgeluk is en wat de invloed is van werkgeluk op een organisatie is het belangrijk om nog dieper te duiken in wat werkgeluk je oplevert en hoe je dit kan meten. De 10 tips om werkgeluk in je organisatie te verhogen zijn van belang om vervolgens ook het werkgeluk binnen je organistie te meten zodat je precies weet hoe je dit verder kan vergroten. 

De belangrijkste gevolgen van een hoge mate aan werkgeluk in een organisatie zijn:

 • Hogere klantbinding
 • Lager verzuim
 • Hogere productiviteit
 • Minder verloop
 • Nieuwe talenten vinden
 • Hogere omzet

 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gelukkige werknemers beter presteren. Geluk op de werkplek levert aantoonbaar resultaat in autonomie, zelfregie en verandervermogen. Naast de ontwikkeling van goed aangestuurde teams geeft het medewerkers een gevoel van voldoening en respect.

Het onderzoek dat Jessica Pryce-Jones voor haar boek ‘Happiness at work’ deed, laat zien dat bij een vergelijking tussen de meest gelukkige werknemers en de meest ongelukkige, de gelukkige werknemers onder andere:

 • 180 procent meer energie hebben
 • 155 procent gelukkiger zijn in hun werk
 • 108 procent meer betrokken zijn bij hun werk
 • 79 procent meer van hun baan houden
 • 50 procent meer gemotiveerd zijn
 • 30 procent meer van hun doelen halen

Het staat dus vast dat een hoge mate van werkgeluk binnen de organisatie van grote invloed is op de sfeer en resultaten binnen de organisatie. Maar hoe meet je het werkgeluk dan? 

 

Het meten van werkgeluk: Return on happiness (ROH)

Meten = weten, daarom hebben we vanuit Jeckx de ROH (Return on happiness) tool gecreerd waarin we jouw organistie kunnen helpen met het implementeren van al deze onderdelen maar vooral helpen met het meten van het werkgeluk. We helpen werkgevers aan het bouwen van gezonde, succesvolle organisaties. Dit doen we door onze data-gedreven mensgeorienteerde integrale aanpak. 

Amplitief in plaats van curatief, en inspelend op blended en remote werken. Door het geven van inzicht, delen van up-to-date kennis en we helpen bij het maken van de juiste keuzes, acties en interventies om uiteindelijk duurzaame progressie te boeken. 

We maken hierbij gebruik van een innovatieve tooling, motivation coaches, inspiratie sessies, masterclasses, workshops en best practises. 

Met vrij eenvoudige stappen en acties kan ook jij binnen je organisatie werkgeluk als strategisch punt inzetten en de bevlogenheid op de werkvloer vergroten! 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? JECKX is de juiste partner!

Wil je hier ook mee starten voor jouw organisatie? Bij JECKX zijn we gespecialiseerd in het verhogen van het werkplezier en werkgeluk op de werkvloer. Dit doen we door het inzetten van duurzaam werkgeverschap in jouw organisatie! Benieuwd hoe? Neem dan contact met ons op en plan direct jouw gratis e-consult in!

Of wil je meer weten over een van de volgende onderwerpen?

 Start met de juiste aanpak voor Duurzaam Werkgeverschap!

➜ Wat is werkgeluk en hoe ga je hier mee aan de slag?

➜ De bevlogenheid in je organisatie stimuleren!

 

Wil je snel quick-wins behalen voor het verhogen van het werkgeluk? Speciaal hiervoor hebben we meerdere gave werkgeluk producten ontwikkeld zodat jij in jouw organisatie kan starten met het verhogen van het werkgeluk!

De JECKX – werkgelukbox 

Happy@Work-pakket

Inhoudsopgave

JECKX is het adviesbureau voor Duurzaam Werkgeverschap, Werkgeluk & Wellbeing. Opgericht door 2 bevlogen professionals; Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven.

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen? Kom met ons in contact!

Meest recente artikelen

stress

Stress op de werkvloer in de vakantie periode? Tips & Tricks voor een stress vrije vakantie!

We hebben allemaal wel eens een vorm van stress ervaren. Zo kan je stress ervaren voor een presentatie, sollicitatiegesprek of belangrijke meeting. Dit is een gezonde vorm van stress en zorgt ervoor dat je scherp blijft. Helaas kan stress ook overslaan in een ongezonde vorm waardoor het lichaam mentaal en ...
Podcast hybride werken en flexibiliteit

PODCAST: Hybride werken & Flexibiliteit

NIEUW!!  PODCAST Deel 9: Hybride werken & flexibiliteit Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start van ...
Podcast duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

PODCAST: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

NIEUW!!  PODCAST Deel 8: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken  Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start ...
Mentale vitaliteit Whitepaper

NIEUW!!
Whitepaper: Mentale vitaliteit op de werkvloer

Een versterkende aanpak door actieleren!

Bij het invullen van jouw e-mailadres schrijven wij je in voor onze nieuwsbrief