Dromen vragen om lef

Dromen houden mensen bezig; Sommigen vinden dat dromen bedrog zijn, anderen vinden dat je niet mag dagdromen of vinden het juist heel fijn om te dagdromen. Een volgende droomt zijn leven en weer een ander leeft zijn droom.

Zelf droomde ik er al een hele tijd over om een eigen huisje te hebben in Zuid Spanje. Altijd wanneer ik daar landde (letterlijk en figuurlijk) ervoer ik veel ruimte. Gekscherend zei ik altijd; of ik uitklap, alles lijkt lichter.
Ik droomde erover om een deel van mijn tijd mijn werk vanuit Spanje te kunnen doen. Ik moet er bij vertellen dat dit ruim voor het coronatijdperk was en online coachen en online trainen als afstandelijk en niet werkend werd ervaren.
Zelf zag ik wel kansen. Een jaar of tien geleden toen de droom ontstond om deels vanuit het buitenland te werken heb ik zelfs een expatdienstverlening ontwikkeld.
In de markt van expats waren de faalkosten hoog door vastlopende professionals in het buitenland, hoog verloop, verzuim en slechte aansluiting in een passende functie bij terugkeer in het moederbedrijf in Nederland.
(Online)coaching van de expats en hun partners in het buitenland op gebied van (persoonlijke)leiderschap  en loopbaanbegeleiding zou het werkgeluk van de expats en daarmee de  effectiviteit en productiviteit enorm vergroten.
Helaas was de pijn die bedrijven toen ervoeren op dit thema minder groot dan de lef die zij nodig hadden om coaching voor hun expatsprofessionals, vanuit een groeimotief, te introduceren binnen het bedrijf.

Ik zag dat er binnen organisaties vaak nog gekeken werd vanuit de mate van pijnbeleving en daarmee de  inzet van training en coaching bepaalde. Ik benaderde (nu nog steeds 😊) ambitie en succes graag vanuit het tegenovergestelde en was ervan overtuigd dat ontwikkelen vanuit een groeiperspectief (in plaats vanuit een tekort) juist hét verschil zou gaan maken in de toekomst.
Het is rond 2016 dat ik de opleiding tot werkgelukdeskundige ging volgen. Toen nog een opleiding waarvan veel bedrijven dachten dat het een ‘nice to have’ issue was, het werkgeluk van werknemers en/of een nieuwe trend die snel over zou waaien.
Werkgeluk en de onderliggende positieve psychologie onderbouwden mijn zelfbedachte credo: ‘Iedere topsporter heeft een coach, waarom jouw professionals niet?!
Vanuit de gedachte dat iemand die talent, drive en inzet toont juist ook ‘beloond’ moet worden met aandacht en de mogelijkheid het beste uit zichzelf te halen, zoals dat ook voor topsporters geldt. In deze periode leerde ik ook Cynthia kennen en vonden we elkaar op dit thema. Tegelijkertijd hadden we beide de droom om werkgeluk breder en duurzamer op de kaart te zetten. Binnen bedrijven op strategisch niveau en breder in de maatschappij, bij de politiek. In navolging van landen als Nieuw Zeeland en Buthan.

Dromen wil niet zeggen dat ze altijd uitkomen in de eerste opzet, vanuit het verlangen dat je drijft. Maar ze helpen je; bij wijze van Moonshot, om je grenzen te verleggen.
Zo hebben wij de afgelopen jaren gebouwd in en aan ons bedrijf JECKX, gesterkt door onze dromen en idealen en getoetst aan de behoefte van de markt en de realiteit van het moment.
Een hele weg met mooie succesvolle trajecten, partnerships, en flow die veel creativiteit opleverde en daarentegen ook op ons neus gaan, teleurstellingen en missers. We werken vanuit een passie en bevlogenheid en schuwen daarbij het verlaten van onze comfortzone niet. Dit vraagt lef van ons beide maar brengt ons zoveel nieuwe ervaringen, kennis en inzichten.
Toch heeft die aandacht naar de ‘pijn’ van organisaties wel geleid tot het starten van onze organisatie, JECKX.
Je eigen onderneming starten vanuit pijn…. dat klinkt wel een beetje raar, maar zo is het bij ons wel gegaan. Het klinkt niet positief maar het is wel de basis geweest van waaruit JECKX werd opgericht. We willen organisaties laten inzien dat veranderen, groeien en ontwikkelen veel leuker en makkelijker kan. Dat vraagt een andere kijk, insteek en aanpak en daar helpen wij organisaties bij. JECKX is het adviesbureau met expertise op het gebied van Duurzaam Werkgeverschap, in onze aanpak besteden we veel aandacht aan de inzetbaarheid, het werkgeluk & wellbeing van werknemers in de organisatie. Onze missie is het realiseren van zoveel mogelijk Happy High Performance Organizations waar medewerkers een positieve werkbeleving ervaren om vitaal en bevlogen hun werk te kunnen doen. Want dat maakt echt het verschil!

En de droom van het huisje in Spanje??
Die is door de jaren getoetst aan de realiteit van dat moment, de omstandigheden waaronder de covidperiode, maar heb ik deze maand door focus, geduld, inzet, volharding en lef kunnen vervullen. Laat dit nu erg te passen bij de aanpak om te groeien naar een Happy High Performance Organizations (HHPO). HHPO’s zijn succesvoller en laten over een periode van ten minste vijf tot tien jaar betere financiële en niet-financiële resultaten zien dan vergelijkbare organisaties. Een belangrijke eigenschap van een HHPO is het langetermijndenken en continuïteit gaat bij een HHPO altijd voor winst op de korte termijn. Zo liep dit ook bij mijn droom. Er zijn in de afgelopen jaren meerdere mooie huizen de revue gepasseerd, maar het was óf net niet het juiste moment of de juiste condities die mijn droom voor de langere termijn zou vervullen.

Droom jij al jaren van een organisatie waar jouw werknemers gelukkig en bevlogen zijn? En heb je het lef om dit om strategisch niveau te onderzoeken? Never give up your dreams!

Hoe wij je verder helpen!

Wil je hier ook mee starten voor jouw organisatie? Bij JECKX zijn we gespecialiseerd in het verhogen van het werkplezier en werkgeluk op de werkvloer. Dit doen we door het inzetten van duurzaam werkgeverschap in jouw organisatie! Benieuwd hoe? Neem dan contact met ons op en plan direct jouw gratis e-consult in!

Of wil je meer weten over een van de volgende onderwerpen?

 Start met de juiste aanpak voor Duurzaam Werkgeverschap!

➜ Wat is werkgeluk en hoe ga je hier mee aan de slag?

➜ De bevlogenheid in je organisatie stimuleren!

 

 

Inhoudsopgave

JECKX is het adviesbureau voor Duurzaam Werkgeverschap, Werkgeluk & Wellbeing. Opgericht door 2 bevlogen professionals; Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven.

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen? Kom met ons in contact!

Meest recente artikelen

stress

Stress op de werkvloer in de vakantie periode? Tips & Tricks voor een stress vrije vakantie!

We hebben allemaal wel eens een vorm van stress ervaren. Zo kan je stress ervaren voor een presentatie, sollicitatiegesprek of belangrijke meeting. Dit is een gezonde vorm van stress en zorgt ervoor dat je scherp blijft. Helaas kan stress ook overslaan in een ongezonde vorm waardoor het lichaam mentaal en ...
Podcast hybride werken en flexibiliteit

PODCAST: Hybride werken & Flexibiliteit

NIEUW!!  PODCAST Deel 9: Hybride werken & flexibiliteit Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start van ...
Podcast duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

PODCAST: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

NIEUW!!  PODCAST Deel 8: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken  Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start ...
Mentale vitaliteit Whitepaper

NIEUW!!
Whitepaper: Mentale vitaliteit op de werkvloer

Een versterkende aanpak door actieleren!

Bij het invullen van jouw e-mailadres schrijven wij je in voor onze nieuwsbrief