Veranderende richtlijnen voor ouderschapsverlof in 2022

Vanaf 2 augustus 2022 verandert door een nieuwe Europese richtlijn het recht op Ouderschapsverlof.  Op dit moment hebben werkende ouders tot hun kind 8 jaar oud wordt recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek.

Vanaf augustus krijgen ouders die in het 1e levensjaar van hun kind ouderschapsverlof opnemen 9 weken betaald verlof. Voor deze periode kunnen ze een uitkering van UWV krijgen ter hoogte van 70% van het maximum dagloon. Werkgevers kunnen deze aanvragen bij het UWV. De werknemer bouwt over het betaalde deel (100%) vakantiedagen op, over het onbetaalde deel niet.

Belangrijke ontwikkeling en kans om jonge ouders te helpen wennen bij het opstarten van hun werk in combinatie met de zorg van hun kleine, en zo een nieuwe werk-privébalans te vinden. Hoe mooi de regeling ook is, met deze krappe arbeidsmarkt kan het ook wel een uitdaging worden voor de werkgever.

Want wat als er meer ouders dit jaar een baby hebben gekregen en van deze regeling gebruik willen maken?

Als werkgever kun je een verzoek tot ouderschapsverlof juridisch niet weigeren. Bij hoge uitzondering zou dit alleen kunnen wanneer het bedrijf door de aanvragen en verdeling ernstig in de problemen komt.

Wat kun je als werkgever wél doen?

Inventariseer in ieder geval goed welke werknemers aanspraak kunnen maken op betaald ouderschapsverlof.  Check wie van plan is gebruik te maken van het verlof en overleg vroegtijdig hoe/ wanneer ze het verlof willen opnemen.

Gelukkig zijn er ook nog wel oplossingen mogelijk.

  • Door te bekijken of jullie samen tot een andere verdeling kunnen komen.
  • Intern kun je kijken naar de vakantieplanning of verlofaanvragen van andere werknemers, wellicht is daar in overleg nog wat in te schuiven.
  • Aangezien je geen loon over de opgenomen ouderschapsverlofuren hoeft te betalen is tijdelijke en tijdige inhuur van externe krachten een ook een mogelijke oplossing voor het bezettingsprobleem.

 

Tot slot!

Zorg voor begrip, afstemming en goede communicatie naar iedereen binnen de organisatie. Zo gaat het nieuwe geluk niet ten koste van het werkgeluk en wellbeing van je andere werknemers. Benieuwd naar meer informatie over ouderschapsverlof? Lees via de link het artikel van rijksoverheid.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? JECKX is de juiste partner!

Bij JECKX zijn we gespecialiseerd in het verhogen van het werkplezier en werkgeluk op de werkvloer. Dit doen we door het inzetten van duurzaam werkgeverschap in jouw organisatie! Benieuwd hoe? Neem dan contact met ons op en plan direct jouw gratis e-consult in!

Of wil je meer weten over een van de volgende onderwerpen?

 Start met de juiste aanpak voor Duurzaam Werkgeverschap!

➜ Wat is werkgeluk en hoe ga je hier mee aan de slag?

➜ De bevlogenheid in je organisatie stimuleren!

Meest recente artikelen

Hoog personeelsverloop

Hoe omgaan met hoog personeelsverloop: praktische strategieën & tips

Als HR manager heb je er waarschijnlijk al wel is mee te maken gehad: hoog personeelsverloop. In dit artikel geven we je een directe aanpak met bewezen tactieken voor behoud en tevredenheid van personeel. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers langer bind aan je organisatie? Ontdek hoe je de ...
Podcast Liefde voor en met werk

PODCAST: Liefde voor en met werk

NIEUW!!  PODCAST Deel 5: Liefde voor en met werk Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start ...
Podcast positieve psychologie

PODCAST: Positieve Psychologie

NIEUW!!  PODCAST Deel 4: Positieve Psychologie  Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start van 2024! ...

Download onze Whitepaper

Aantrekkelijk werkgeverschap door een innovatieve aanpak

Bij het invullen van jouw e-mailadres schrijven wij je in voor onze nieuwsbrief