Stress op de werkvloer in de vakantie periode? Tips & Tricks voor een stress vrije vakantie!

We hebben allemaal wel eens een vorm van stress ervaren. Zo kan je stress ervaren voor een presentatie, sollicitatiegesprek of belangrijke meeting. Dit is een gezonde vorm van stress en zorgt ervoor dat je scherp blijft. Helaas kan stress ook overslaan in een ongezonde vorm waardoor het lichaam mentaal en fysiek niet meer optimaal kan functioneren en je er dus last van kan krijgen. Vorige week bespraken we vanuit JECKX bij 4EVER49 Radio de redenen van stress op de werkvloer rondom de vakantie periodes en tips & tricks om hier mee om te gaan.

Want waardoor kan stress op de werkvloer nou precies ontstaan? En hoe zorg je ervoor dat je er weer vanaf komt en stressvrij de vakantie periode ingaat en volop geniet van je welverdiende vakantie. Een aantal redenen voor stress op het werk zijn:

 

 1. Werklast en deadlines: Vlak voor een vakantie kan de werkdruk toenemen omdat mensen proberen hun ronden af te ronden voordat ze vertrekken. Dit kan leiden tot een verhoogd stressniveau, vooral als er strakke deadlines zijn.
 2. Overdracht van verantwoordelijkheden: Wanneer iemand met vakantie gaat, moet hij of zij mogelijk zijn of haar verantwoordelijkheden overdragen aan collega’s. Het organiseren van deze overdracht kan stressvol zijn, omdat het ervoor zorgt dat mensen zich zorgen maken over de continuïteit van het werk en van hun collega’s het werk effectief kunnen overnemen.
 3. Onvoltooide projecten: Als er nog projecten zijn die niet zijn afgerond voordat iemand met vakantie gaat, kan dit stress veroorzaken. Mensen kunnen zich zorgen maken over hoe deze genomen zullen worden in hun afwezigheid en of er problemen zullen ontstaan.
 4. Vakantieplanning: Het plannen van een vakantie kan zichzelf al stressvol zijn. Het regelen van reisdetails, accommodatie, vervoer en andere aspecten kunnen schokkend en overweldigend zijn. Deze extra belasting kan bijdragen aan de stress die mensen ervaren.
 5. Terugkomst en opvolging: Na een vakantie kan het stressvol zijn om weer aan het werk te gaan en de achterstand in te halen. Mensen kunnen zich zorgen maken over de hoeveelheid werk die zich heeft opgestapeld tijdens hun afwezigheid en de tijd en moeite die nodig zijn om weer op schema te komen.

 

Nu weten we wat stress allemaal kan veroorzaken maar hoe komen we hier dan weer vanaf? Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen dezelfde mate van stress ervaart voor vakanties op het werk. Sommige mensen kunnen gewoon uitkijken naar hun vakantie en ervaren geen ongezonde vorm van stress of spanning. Het hangt erg af van de individuele omstandigheden, werklast en persoonlijkheidskenmerken. Wij geven je een aantal Tips & Tricks die kunnen helpen bij het verminderen van stress op het werk voor de vakantie. Hier zijn enkele suggesties:

 

 1. Plan en organiseer: Maak een gedetailleerde planning voor de periode die volgt op je vakantie. Identificeer de belangrijkste genomen en deadlines, en stel zeker. Een goed georganiseerd schema kan helpen om een gevoel van controle te behouden en stress te verminderen.
 2. Communiceren en delegeren: Bespreek je vakantieplannen met je collega’s en leidinggevenden. Communiceer duidelijk welke taken je kunt delegeren of overdragen aan anderen tijdens je afwezigheid. Door open te zijn over je vertrek en de verwachtingen voor je collega’s, kun je een soepele overgang en een geruststellend gevoel creëren.
 3. Maak een checklist: Maak een checklist van de genomen die je moet afronden voordat je vertrekt. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en te voorkomen dat er zaken over het hoofd worden gezien. Streep de voltooide genomen af terwijl je ze afwerkt, wat een gevoel van voldoening kan geven en stress kan verminderen.
 4. Deel informatie en documenten: Zorg ervoor dat de vertrouwelijke informatie en documenten toegankelijk zijn voor je collega’s tijdens je afwezigheid. Dit kan ervoor zorgen dat ze gemakkelijk toegang hebben tot de minimale informatie en dat er geen onnodige stress ontstaat.
 5. Neem de tijd om te ontspannen: Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt om te ontspannen en tot rust te komen voordat je vakantie gaat. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals het doen van ademhalingsoefeningen, meditatie, lichaamsbeweging of het beoefenen van hobby’s die je ontspannen.
 6. Schakel elektronische apparaten uit: Probeer jezelf los te koppelen van werkgerelateerde e-mails en telefoons tijdens je vakantie. Geef jezelf de ruimte om te ontspannen en je batterijen op te laden zonder voortdurend aan het werk te worden herinnerd.
 7. Communiceer je grenzen: Wees duidelijk over je beschikbaarheid en grenzen tijdens je vakantie. Communiceer met je collega’s dat je tijd nodig hebt om te rusten en te genieten van je vakantie, en dat je alleen in noodgevallen bereikbaar bent.

 

Heb jij momenteel last van stress of weet je van jezelf dat je snel stress kan ervaren tijdens stressvolle situaties? Gebruik dan deze tips & tricks die we hebben samengesteld om te voorkomen dat jouw stress gevoel erger wordt en kan leiden tot een burnout en fysieke/ mentale klachten. Per persoon kan stress anders worden ervaren en daarom is het ook belangrijk om te weten dat stress op het werk voor een vakantie periode vaak deels te maken heeft met je eigen perceptie en verwachtingen. Probeer realistische verwachtingen te stellen en gun jezelf de tijd en ruimte om te ontspannen en te genieten van je vakantie. Als je minder stress ervaart op en rondom je vakantie dan kom je ook meer ontspannen terug waardoor je weer met veel energie aan de slag kan!

 

Hoe wij je verder helpen!

Bij JECKX zijn we gespecialiseerd in het verlagen van de werkstress door het inzetten van werkgeluk! Ons team bestaat uit een team van deskundige die jou hier bij kunnen helpen! Benieuwd hoe we dat doen? Neem dan contact met ons op via info@jeckx.nl.

Of wil je meer weten over een van de volgende onderwerpen?

 Start met de juiste aanpak voor Duurzaam Werkgeverschap!

➜ Wat is werkgeluk en hoe ga je hier mee aan de slag?

➜ De bevlogenheid in je organisatie stimuleren!

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van JECKX of opzoek naar meer informatie over het verminderen van stress? Neem dan contact met ons op via Info@jeckx.nl.

Of plan direct een gratis e-consult met ons in om de mogelijkheden te bespreken! -> Plan hier je e-consult!

Inhoudsopgave

JECKX is het adviesbureau voor Duurzaam Werkgeverschap, Werkgeluk & Wellbeing. Opgericht door 2 bevlogen professionals; Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven.

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen? Kom met ons in contact!

Meest recente artikelen

stress

Stress op de werkvloer in de vakantie periode? Tips & Tricks voor een stress vrije vakantie!

We hebben allemaal wel eens een vorm van stress ervaren. Zo kan je stress ervaren voor een presentatie, sollicitatiegesprek of belangrijke meeting. Dit is een gezonde vorm van stress en zorgt ervoor dat je scherp blijft. Helaas kan stress ook overslaan in een ongezonde vorm waardoor het lichaam mentaal en ...
Podcast hybride werken en flexibiliteit

PODCAST: Hybride werken & Flexibiliteit

NIEUW!!  PODCAST Deel 9: Hybride werken & flexibiliteit Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start van ...
Podcast duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

PODCAST: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken

NIEUW!!  PODCAST Deel 8: Duurzame inzetbaarheid en gelukkig werken  Iedere woensdagochtend zijn wij op de radio bij de landelijke radiozender 4EVER49. In een kort item behandelen wij vraagstukken die spelen op de arbeidsmarkt. In samenwerking met  Jeroen Smits en Jo van Galen  van deze zender hebben we meerdere podcasts opgenomen voor een goede start ...
Mentale vitaliteit Whitepaper

NIEUW!!
Whitepaper: Mentale vitaliteit op de werkvloer

Een versterkende aanpak door actieleren!

Bij het invullen van jouw e-mailadres schrijven wij je in voor onze nieuwsbrief